Olympische Spelen Sotsji 2014

(advertentie)
2014 Winterspelen Sochi
 

Olympische Spelen Sochi 2014

Van 6 tot en met 23 februari 2014 worden in Sochi, Rusland, de 22e Olympische Winterspelen gehouden. Maar liefst 2.500 atleten uit 88 landen nemen in 15 disciplines deel aan deze Spelen. Sochi werd in juli 2007 gekozen als plaats voor de Olympische winter spelen 2014 en overstijgen in ieder geval qua budget elke andere Spelen. Het is de eerste keer sinds 1980 (Moskou) dat de Olympische Spelen in Ruslan/Sovjetunie gehouden worden.

Tijdens Sochi 2014 zullen twaalf nieuwe onderdelen te zien zijn: Biathlon estafette mixed, Schansspringen voor vrouwen, Kunstrijden mixed team, Rodelen mixed, Half-pipe skiŽn, Slopestyle skiŽn (mannen en vrouwen), Snowboard slopestyle (mannen en vrouwen) en Snowboard parallelslalom (mannen en vrouwen).

Onderdelen op het ijs zoals langebaanschaaten en kunstrijden worden dicht bij elkaar in diverse stadions in het Sochi Olympic Park gehouden. Sneeuwsporten als bobsleeŽn en snowboarden worden even buiten Sochi, in de wintersportplaats Kransaya Polyana gehouden.
 

Nederlanders op de Olympische Spelen Sochi 2014

Nederland doet met 41 sporters mee aan Sochi 2014, van wie 20 bij het langebaanschaatsen. De rest van de Nederlandse sporters strijdt om de medailles in Shorttrack, Snowboarden of BobsleeŽn. De meeste kans op gouden medailles heeft Nederland natuurlijk bij het schaatsen met WŁst en Kramer die individueel elk zeker tweemaal goud gaan halen en ook in de ploegenachtervolging zwaar favoriet zijn. Andere kandidaten voor eremetaal bij het langebaanschaatsen zijn Michel Mulder, Mark Tuitert, Lotte van Beek, Antoinette de Jong, Jorrit Bergsma en Bob de Jong, die voor de vijfde maal meedoet aan de Olympische Spelen.

Hoewel alle ogen gericht zijn op de prestaties in de Adler Arena bij de langebaanschaatsers, timmert Nederland de laatste jaren ook bij shorttrack aan de weg. Zeker op Europees niveau behoren schaatsers als Jorien ter Mors, Sjinkie Knegt en Niels Kersholt tot de top. Internationaal gezien hebben zij meer concurrentie van vooral Zuid-Korea, Canada en Japan. Eťn medaille op een van de vele shorttrack disciplines zou al heel mooi zijn en helemaal niets is jammer, maar geen schande.

De eerste en vooralsnog enige gouden medaille die door een Nederlander gehaald is op de Winterspelen buiten het schaatsen is die van Nicolien Sauerbreij in Vancouver 2010. Ook in Sochi doet zij weer mee en na een blessure en matige resultaten lijkt de vorm weer terug te zijn gekomen. Naast haar strijden nog Cheryl Maas, Dimi de Jong, Michelle Dekker en Dolf van der Wal in diverse snowboarddisciplines voor eremetaal.

Ook in het bobsleeŽn spreekt Nederland tegenwoordig een aardig woordje mee. Edwin van Calker gaat in de twee- en viermans het in Sochi gewoon weer proberen na het kleine drama van Vancouver 2010. Normaliter zal hij geen medaille halen, maar met vier goede runs en foutjes bij de concurrentie komt brons wel dichterbij.

Daarnaast heeft Nederland een damesbob in Sochi die bestuurd wordt door Esmť Kamphuis. Zij werd onlangs knap derde op het EK tweemansbob. Zij had daarbij natuurlijk concurrentie van erkende bobsleelanden als Duitsland en Rusland. Op de Olympische Spelen van Sochi zal zij echter ook moeten afrekenen met drie ijzersterke sleeŽn uit Canada en de Verenigde Staten, die toch van een hoger kaliber zijn dan haar Europese tegenstanders. Kamphuis is niet kansloos voor een medaille, maar van de favorieten wordt zij als de minste gezien.
 
Wat is nu 0.003 seconden0.003 seconde kwam Koen Verweij te kort op de schaatsmijl voor Olympisch Goud, maar was Koen werkelijk langzamer? Ik denk van niet! Voor mij heeft Koen gewoon de 1500 meter voor mannen gewonnen.
 
De schaatsafstanden raken zo langzamerhand op, maar de medailles met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet. Op de 10 kilometer is de kans op een vierde sweep groter dan niet en op de ploegenachtervolging krijg je ook al niks terug...
 
Met de bronzen plak van Sjinkie Knegt heeft Nederland zijn eerste medaille ooit in het shorttrack gehaald. Hij was er zelf nog een beetje beduusd van, maar deze medaille heeft voor ons kleine landje grote historische waarde. Later op de dag schaatste Koen Verweij naar een tweede plaats op de 1500m meter. Niet slecht zou je zeggen, maar toen het verschil van 0.003s met de Pool Brodka op het bord kwam, was er niet echt sprake van 'op waarde geklopt' en dat is heel erg zuur!
 
FacebookTwitterGoogle+

Medailleklassement Sotsji 2014

goud spelen Sochi 2014zilver spelen Sochi 2014brons spelen Sochi 2014
1eRuslandRusland13  11  9
2eNoorwegenNoorwegen11  5  10
3eCanadaCanada10  10  5
4eVerenigde StatenVerenigde Staten9  7  12
5eNederlandNederland8  7  9
6eDuitslandDuitsland8  6  5
7eZwitserlandZwitserland6  3  2
8eWit-RuslandWit-Rusland5  0  1
9eOostenrijkOostenrijk4  8  5
10eFrankrijkFrankrijk4  4  7

Complete Medailleklassement

(advertentie)
Aantal sporten
AlpineskiŽn
Alpineski√ęn
Biathlon
Biathlon
BobsleeŽn
Bobslee√ęn
Ceremonies
Ceremonies
Curling
Curling
FreestyleskiŽn
Freestyleski√ęn
IJshockey
IJshockey
Kunstrijden
Kunstrijden
Langlaufen
Langlaufen
Noordse combinatie
Noordse combinatie
Rodelen
Rodelen
Schaatsen
Schaatsen
Schansspringen
Schansspringen
Shorttrack
Shorttrack
Skeleton
Skeleton
Snowboarden
Snowboarden

Rating: 2.8/5 (2607 stemmen)

(advertentie)
Olympisch Programma Sotsji 2014
zomadiwodovrza
2
feb
3
feb
4
feb
5
feb
6
feb
7
feb
8
feb
9
feb
10
feb
11
feb
12
feb
13
feb
14
feb
15
feb
16
feb
17
feb
18
feb
19
feb
20
feb
21
feb
22
feb
23
feb
24
feb
25
feb
26
feb
27
feb
28
feb
1
mrt


(advertentie)
Weetjes OS Sotsji 2014