Waardeer Sotsji 2014

Waardering: 3.1/5 (7153 stemmen)

 
(advertentie)
 

Olympische Spelen Sotsji 2014


2014 Winterspelen Sochi

Olympische Spelen Sochi 2014


Van 6 tot en met 23 februari 2014 worden in Sochi, Rusland, de 22e Olympische Winterspelen gehouden. Maar liefst 2.500 atleten uit 88 landen nemen in 15 disciplines deel aan deze Spelen. Sochi werd in juli 2007 gekozen als plaats voor de Olympische winter spelen 2014 en overstijgen in ieder geval qua budget elke andere Spelen. Het is de eerste keer sinds 1980 (Moskou) dat de Olympische Spelen in Ruslan/Sovjetunie gehouden worden.

Tijdens Sochi 2014 zullen twaalf nieuwe onderdelen te zien zijn: Biathlon estafette mixed, Schansspringen voor vrouwen, Kunstrijden mixed team, Rodelen mixed, Half-pipe skiŽn, Slopestyle skiŽn (mannen en vrouwen), Snowboard slopestyle (mannen en vrouwen) en Snowboard parallelslalom (mannen en vrouwen).

Onderdelen op het ijs zoals langebaanschaaten en kunstrijden worden dicht bij elkaar in diverse stadions in het Sochi Olympic Park gehouden. Sneeuwsporten als bobsleeŽn en snowboarden worden even buiten Sochi, in de wintersportplaats Kransaya Polyana gehouden.

Nederlanders op de Olympische Spelen Sochi 2014


Nederland doet met 41 sporters mee aan Sochi 2014, van wie 20 bij het langebaanschaatsen. De rest van de Nederlandse sporters strijdt om de medailles in Shorttrack, Snowboarden of BobsleeŽn. De meeste kans op gouden medailles heeft Nederland natuurlijk bij het schaatsen met WŁst en Kramer die individueel elk zeker tweemaal goud gaan halen en ook in de ploegenachtervolging zwaar favoriet zijn. Andere kandidaten voor eremetaal bij het langebaanschaatsen zijn Michel Mulder, Mark Tuitert, Lotte van Beek, Antoinette de Jong, Jorrit Bergsma en Bob de Jong, die voor de vijfde maal meedoet aan de Olympische Spelen.

Hoewel alle ogen gericht zijn op de prestaties in de Adler Arena bij de langebaanschaatsers, timmert Nederland de laatste jaren ook bij shorttrack aan de weg. Zeker op Europees niveau behoren schaatsers als Jorien ter Mors, Sjinkie Knegt en Niels Kersholt tot de top. Internationaal gezien hebben zij meer concurrentie van vooral Zuid-Korea, Canada en Japan. Eťn medaille op een van de vele shorttrack disciplines zou al heel mooi zijn en helemaal niets is jammer, maar geen schande.

De eerste en vooralsnog enige gouden medaille die door een Nederlander gehaald is op de Winterspelen buiten het schaatsen is die van Nicolien Sauerbreij in Vancouver 2010. Ook in Sochi doet zij weer mee en na een blessure en matige resultaten lijkt de vorm weer terug te zijn gekomen. Naast haar strijden nog Cheryl Maas, Dimi de Jong, Michelle Dekker en Dolf van der Wal in diverse snowboarddisciplines voor eremetaal.

Ook in het bobsleeŽn spreekt Nederland tegenwoordig een aardig woordje mee. Edwin van Calker gaat in de twee- en viermans het in Sochi gewoon weer proberen na het kleine drama van Vancouver 2010. Normaliter zal hij geen medaille halen, maar met vier goede runs en foutjes bij de concurrentie komt brons wel dichterbij.

Daarnaast heeft Nederland een damesbob in Sochi die bestuurd wordt door Esmť Kamphuis. Zij werd onlangs knap derde op het EK tweemansbob. Zij had daarbij natuurlijk concurrentie van erkende bobsleelanden als Duitsland en Rusland. Op de Olympische Spelen van Sochi zal zij echter ook moeten afrekenen met drie ijzersterke sleeŽn uit Canada en de Verenigde Staten, die toch van een hoger kaliber zijn dan haar Europese tegenstanders. Kamphuis is niet kansloos voor een medaille, maar van de favorieten wordt zij als de minste gezien.
Medailleklassement Sotsji Top 5
goud spelen Sochi 2014zilver spelen Sochi 2014brons spelen Sochi 2014
1eRusland  Rusland  13  11  9
2eNoorwegen  Noorwegen  11  5  10
3eCanada  Canada  10  10  5
4eVerenigde Staten  Verenigde Staten  9  7  12
5eNederland  Nederland  8  7  9
Medailleklassement
 

Sotsji 2014

Motto:
"Hot.Cool.Yours."
Opening:
Donderdag 06 februari 2014
Sluiting:
Zondag 23 februari 2014
Aantal sporten:
15
Aantal onderdelen:
98
Deelnemende landen:
88
Aantal atleten:
2861
Opening door:
Vladimir Putin
Vlam ontstoken door:
Vladislav Tretiak / Irina Rodnina
Atleten eed door:
Ruslan Zakharov
Jury eed door:
Vyacheslav Vedenin
NL vlaggendrager opening
Jorien ter Mors
Kosten
51.000.000.000,00 euro
(advertentie)