Dag 7: Record, 12 medailles

(advertentie)

donderdag 13 februari 2014; Met de zilveren en bronzen medaille van Ireen Wüst en Margot Boer op de 1000m heeft de Nederlandse equipe het medaillerecord van Nagano nu al verbeterd. En er moet nog wat komen... We staan inmiddels op twaalf medailes, goed voor een vierde plaats in het medailleklassement achter Duitsland, Canada en Noorwegen.

De winnaar van de 1000m, de Chinese Hong Zhang kwam al vroeg in de baan en zette een tijd neer waar niemand meer aan kwam (1.14,02). Wüst eindigde op bijna 0.7s, terwijl Boer ook nog net onder de 1.15m schaatste. Van tevoren zou je zeggen dat er tussen Wüst en Zhang nog wel iemand een tijd zou noteren, maar de Amerikaanse dames Bowe en Richardson lieten het net als de rest van het Amerikaanse schaatsteam behoorlijk afweten. Zij eindigden anoniem op een zesde en zevende plaats. Er gaan inmiddels geruchten dat de Verenigde Staten op de resterende afstanden hun oude schaatspak weer aan doen.

Ook de shorttrackers kwamen vandaag weer in actie. Hoewel ter Mors en Yara van Kerkhof uitgeschakeld werden in de halve finale 500m, kan er toch met een redelijk goed gevoel teruggekeken worden, want de heren schaatsen volgende week vrijdag (21 febuari) de finale 5000m relay. Knegt, Kerstholt, van der Wart en Breeuwsma kwalificeerden zich door een valpartij van Zuid-Korea en de V.S. De Koreanen werden aangewezen als schuldige en zullen derhalve niet van de partij zijn als er om de medailles gestreden wordt. Ook Canada, gedoodverfde favoriet, wist geen plekje te bemachtigen. Gunstig voor Nederland, hoewel er door de valpartij van de V.S. Nu wel vijf teams in de finale zitten.


Overige medailles

Op de Slopestyle skiën hadden de V.S. vandaag wel veel succes. Met een één-twee-drietje bij de mannen (Christensen, Kenworthy, Goepper) staan ze vandaag nu precies één plaats onder Nederland in het medailleklassement.

Langlaufsters Marit Bjoergen en Justyna Kowalczyk kunnen elkaar niet luchten of zien. Sportief trekt Bjoergen meestal aan het langste eind, maar op de 10km klassiek langlaufen was ze vandaag in geen velden of wegen te zien. Kowalczyk kon goed tegen de warmte(!) in Sochi en pakte haar tweede gouden medaille ooit. Charlotte Kalla en Therese Johaug vulden het podium aan.

De 500m short track finale kende een bizar slot. Drie vrouwen vielen en de gelukkige vierde ging er mee vandoor. Dat was de Chinese Jianrou Li, zodat China vandaag tweemaal goud op de dunne ijzers veroverde. Arianna Fontana en Seung-Hi Park wonnen zilver en brons, omdat de Britse Elise Christie veroorzaker was van de val. Zo kun je dus ook winnen...

Nieuw op deze Winterspelen is de team estafette rodelen. Deze bestaat uit drie runs, die direct achter elkaar gereden worden. De eerste run wordt gedaan door een vrouw, dan een man en dan de dubbelslee. Wanneer er bij de finish afgetikt wordt, mag de volgende. Het zal niemand verbazen dat Duitsland beslag legde op het goud. Zij wonnen eerder met Geisenberger, Loch en Wendl/Arlt al alle andere rodelonderdelen. Zilver viel in Russische handen, terwijl het brons voor Letland was. Een heel leuk onderdeel, een prachtige afsluiting van het rodelen en een heel blij en gelukkig podium.

Vrijdag 14 februari

Valentijnsdag, dus veel kunstrijden, maar helaas geen Nederlanders. Die mogen zaterdag weer aan de bak als de 1500 meter voor mannen wordt verreden. Wel leuk om te volgen is de Supercombinatie skiën en het Schansspringen voor heren en Skeleton en de Aerials voor dames. Ondertussen bereiden wij ons voor op weer een prachtig weekend van Nederlandse schaatsmedailles!

(advertentie)

Rating: 4.4/5 (897 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Verweij officieus toch 2x goud, wat is nu 0.003 seconden
zon 23 feb; 0.003 seconde kwam Koen Verweij te kort op de schaatsmijl voor Olympisch Goud, maar was Koen werkelijk langzamer? Ik denk van niet! Voor mij heeft Koen gewoon de 1500 meter voor mannen gewonnen.

 

Dag 11: Rustdag 2
din 18 feb; De schaatsafstanden raken zo langzamerhand op, maar de medailles met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet. Op de 10 kilometer is de kans op een vierde sweep groter dan niet en op de ploegenachtervolging krijg je ook al niks terug van de bookies...
 

Dag 9: Brons is sóms mooier dan zilver
zon 16 feb; Met de bronzen plak van Sjinkie Knegt heeft Nederland zijn eerste medaille ooit in het shorttrack gehaald. Hij was er zelf nog een beetje beduusd van, maar deze medaille heeft voor ons kleine landje grote historische waarde. Later op de dag schaatste Koen Verweij naar een tweede plaats op de 1500m meter...
 

Dag 8: Rustdag in een zonovergoten Sotsji
zat 15 feb; Geen Nederlanders op de baan vandaag, maar dat wordt morgen dubbel en dwars goedgemaakt. Zowel bij de Short track als op de langebaan kunnen medailles gehaald worden.
 

Dag 6: Postma, Van Velde en Groothuis!
don 13 feb; Begint het al te wennen? Nee! Maar er moeten nodig nieuwe superlatieven bedacht worden. Met 1.08,39 bleef Stefan Groothuis alle concurrenten voor en zet hij de kroon op zijn – niet altijd even vrolijke – carrière.