Dag 8: Rustdag in een zonovergoten Sotsji

(advertentie)

zaterdag 15 februari 2014; Geen Nederlanders op de baan vandaag, maar dat wordt morgen dubbel en dwars goedgemaakt. Zowel bij de Short track als op de langebaan kunnen medailles gehaald worden.

Sjinkie Knegt mag van de mannen als eerste aan de bak op de 1000m Shorttrack. We zagen al dat zijn vorm verbeterd was op de 5000m relay en deze afstand moet hem zeker liggen. Ook Jorien ter Mors kan voor een medaille gaan bij de 1500m.

Deze afstand wordt morgen ook door de heren op de langebaan gereden. Met twintig ritten en even zoveel kanshebbers is het koningsnummer van het langebaanschaatsen het moeilijkst te voorspellen. Voor Nederland komen Groothuis, Tuitert, Blokhuijsen (die Kramer vervangt) en Koen Verweij.

Hoewel Nederland zeer dominant is in het langebaanschaatsen is het helemaal geen zekerheid dat de winnaar een Nederlander zal zijn. Concurrenten voor opnieuw een Nederlands podium zijn Joeskov, Niedzwiedzki, Szymanski en Swings. Tsja, de Amerikanen zijn normaliter niet eens concurrenten, maar eerder topfavorieten. Met hun huidige geklungel echter moeten ze wel van heel ver komen om kans te maken. Toch, schrijf ze niet zomaar af. De 1500m begint om 14.30 uur.

Er was vandaag natuurlijk wel andere sport dan schaatsen. Zo heeft Groot-Britannië haar eerste gouden medaille gewonnen. Lizzy Yarnold was veruit de sterkste op het onderdeel Skeleton en volgde zo haar landgenoot Amy Fisher op. Verder was er nog tweemaal goud voor Zwitserland. Dario Cologna won de 15km klassiek en Sandrio Viletta werd de verrassende winnaar op de Supercombinatie. Ook Darya Domracheva noteerde haar tweede gouden medaille op de 15km individueel biathlon. De dag werd besloten met kunstrijden en Aerials. Op eerstgenoemde discipline troefde de jonge Japanner Hanyu favoriet Patrick Chan af, die enkele fatale foutjes maakte. Het laatste goud van de dag was voor de Wit-Russische Alla Tsuper. Super!

(advertentie)

Rating: 4.4/5 (584 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Verweij officieus toch 2x goud, wat is nu 0.003 seconden
zon 23 feb; 0.003 seconde kwam Koen Verweij te kort op de schaatsmijl voor Olympisch Goud, maar was Koen werkelijk langzamer? Ik denk van niet! Voor mij heeft Koen gewoon de 1500 meter voor mannen gewonnen.

 

Dag 11: Rustdag 2
din 18 feb; De schaatsafstanden raken zo langzamerhand op, maar de medailles met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet. Op de 10 kilometer is de kans op een vierde sweep groter dan niet en op de ploegenachtervolging krijg je ook al niks terug van de bookies...
 

Dag 9: Brons is sóms mooier dan zilver
zon 16 feb; Met de bronzen plak van Sjinkie Knegt heeft Nederland zijn eerste medaille ooit in het shorttrack gehaald. Hij was er zelf nog een beetje beduusd van, maar deze medaille heeft voor ons kleine landje grote historische waarde. Later op de dag schaatste Koen Verweij naar een tweede plaats op de 1500m meter...
 

Dag 7: Record, 12 medailles
don 13 feb; Met de zilveren en bronzen medaille van Ireen Wüst en Margot Boer op de 1000m heeft de Nederlandse equipe het medaillerecord van Nagano nu al verbeterd. En er moet nog wat komen... We staan inmiddels op twaalf medailes, goed voor een vierde plaats in het medailleklassement achter Duitsland, Canada en Noorwegen...
 

Dag 6: Postma, Van Velde en Groothuis!
don 13 feb; Begint het al te wennen? Nee! Maar er moeten nodig nieuwe superlatieven bedacht worden. Met 1.08,39 bleef Stefan Groothuis alle concurrenten voor en zet hij de kroon op zijn – niet altijd even vrolijke – carrière.