Sauerbreij wint historisch goud op besneeuwde helling

(advertentie)

vrijdag 26 februari 2010; Nicolien Sauerbreij schrijft geschiedenis voor Nederland om voor de eerste keer een Nederlandse medaille buiten het schaatsen te halen. Nog nooit won Nederland eremetaal op de besneeuwde hellingen, maar in haar 3e spelen wint Nicolien Sauerbreij het GOUD in dichte miste en natte sneeuw en regen.

Dolgelukkig was de Amsterdamse die ook al leider was in het wereldbeker klassement met dit resultaat. Niet alleen schreef zij geschiedenis door een medaille te winnen bij een Alpine nummer, maar het was ook nog eens de 100e gouden medaille voor Nederland ooit op zomer en winter spelen.

Het weer mocht geen belemmering zijn, een week voor de Spelen won Sauerbreij nog zilver bij de laatste wereldbekerwedstrijd in gelijke weersomstandigheden. Tijdens de kwalificatie had ze in de eerste run de 4e tijd en na de 2e stond Nicolien als 2e in op de lijst, ruim voldoende want de beste 16 gingen naar de knock-out fase.

In de eerste run van de 1/8 finales moest Sauerbreij van start in de rode baan die een heel lastige start kent. Maar daar kwam ze heel goed doorheen en hield onderaan 0.37 seconden over. De 2e run was snel over de Duitse Laboek kwam niet door het moeilijke stuk bovenin en de race was na 3 seconden gelopen.

In de kwartfinales ging het ook heel lekker. De Oostenrijkster Claudia Riegler kwam halverwege ter val en kreeg zo 1.5 seconde standaard straftijd voor de 2e heat. Daar maakte Nicolien geen fouten. 1.50 seconden is ook een een voorsprong waarbij je alleen maar hoeft te blijven staan. En dat deed ze, met slecht 0,30 seconde over stond de 30 jarige Amsterdamse in de halve finale en was een medaille al heel dicht bij.

De eerste halve finale ging tussen Kreiner uit Oostenrijk in de rode baan en de Russin Jekaterina Iljoechina. Kreiner topfavoriete pakte de voorsprong maar de Russische gaf alles en leek terug te komen. Maar ze kwam halverwege ten val toen ze te veel risico naam de achterstand in te halen. De 2e run leek hiermee dan ook een formaliteit, maar niets was minder waar in een superrace kwam de Russin keihard terug en versloeg bij het laatste poortje Kreiner die nu genoegen moest nemen met het brons.

In de 2e kwam Nicolien tegen de Duitse Joerg die in rood weg moest. In een hele spannende strijd waarbij beide dames zeer an elkaar gewaagd waren maakte Nicolien op het lagere vlakke stuk een klein foutje en kwam weer terug maar net niet genoeg om de 1e run te winnen. 0.17 seconden moest ze goedmaken. En een heel spannende 2 run ging Sauerbreij hard van start en nam een heel kleine voorsprong. Tot aan het einde bleef heel spannend maar 2 poortjes voor het einde viel de Duitse en was de eerste medaille in de sneeuw een feit.

Terwijl in het Holland Heineken Huis de extra fusten werden aangerukt nam Sauerbreij plaats in de lift naar boven in de mist op weg naar een zeker zilver met een geweldige kans op goud. Geschiedenis was reeds geschreven, kon de nummer 1 van de wereldbeker de druk aan. Jekaterina Iljoechina startte op het moeilijke rode stuk en de hele race lagen de dames nek aan nek met een lichte voorsprong voor de Russin die een kleine fout maakte in het laatste stuk en kwam met 2 honderdste voorsprong over de streep.

Op het puntje van de bank staand was daar de tweede run. Goud of zilver. Het was heel snel duidelijk GOUD!!!!!. De Russin maakte een paar kleine foutjes bovenin en ze kon het uitrijden.

Nicolien na de Flower ceremonie "Ik kan nog steeds niet onder woorden brengen zo bizar, kan het gewoon niet geloven echt niet....Bizar.....Bizar......Bizar.....Bizar.De 100e gouden medaille van Nederland WOW en die mag ik hebben."

(advertentie)

Rating: 3.5/5 (1365 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Joepie we hebben brons en een OR
zat 27 feb; De ploegenachtervolging was gisteren al mislukt. Maar vandaag werd in een nieuw Olympisch record en een derde plaats een soort van revanche genomen. Een doekje voor het bloeden meer is deze bronzen plak niet.

 

Nederlands debacle tijdens de team pursuit
vr 26 feb; Hij zou even 3 keer goud komen ophalen, maar de Spelen lopen uit op een fiasco voor Kramer die ook in de halve finales van de ploegenachtervolging moest constateren net als vier jaar geleden brons het hoogst haalbare zal zijn. En voor de dames was het resultaat nog slechter, want die komen niet eens in aanmerking voor een medaille...
 

Voorbeschouwing teampursuit schaatsen Vancouver 2010
vr 26 feb; Vandaag de kwalificaties voor de ploegenachtervolging bij zowel de mannen als de vrouwen. De vrouwen hebben het niet getroffen in hun loting en mogen eerst tegen Duitsland en als dat lukt dan komen ze in de halve finales uit tegen Canada...
 

Vrouwen curling finale tussen Canada en Zweden
don 25 feb; De Olympische Curling finale bij de vrouwen aanstaande vrijdag zal gaan tussen Canada en Zweden. Zweden had geen partij aan China en won makkelijk met 9-4. De strijd tussen Zwitserland en Canada was stukken spannender en met nog een steen te gaan leek het of Zwitserland er een beslissende end uit kon halen, maar Mirjam Ott raakte met haar laatste steen de Canadese steen te dun...
 

Voorbeschouwing Olympische 5000m schaatsen
woe 24 feb; The day after.....Met nog de samenvattingen van het drama van gisteren op de achtergrond wordt het toch tijd om vooruit te kijken. Vandaag op de 5000m zijn we weer blij als we brons gaan winnen. Jorien Voorhuis en Elma de Vries gaan hopelijk voor een verrassing zorgen...