(advertentie)

Olympische Spelen Peking 2022

 

Olympische Winterspelen Peking 2022

In relatief korte tijd keren de Olympische spelen terug naar Peking. In 2008 werden er nog de zomerspelen gehouden en nu 14 jaar later zal Peking de eerste stad zijn die zowel de zomer als de winterspelen gaat organiseren. D e Winterspelen duren van 4 februari 2022 tot en met 20 februari 2022.

Op het 128e IOC congres in 2015 werd Peking met 44 tegen 40 stemmen gekozen boven het Kazachstaanse Alma-Ata. Krakau, Stockholm, Lviv en Oslo hadden zich reeds teruggetrokken voor de organisatie. Met de toekenning van Peking worden de Olympische Spelen voor de derde keer op rij in Oost Azie gehouden, na Tokio 2020 en Peyeongchang 2018. Voor de winterspelen is het pas de 4e keer dat Oost Azie de spelen krijgt Sapporro 1976, Nagano 1988 en Peyeongchang 2018 waren de vorige keren. China wordt met deze spelen ook het 9e land dat zowel de zomer als winterspelen gaat organiseren.

Net als bij de zomerspelen in Tokio wil het IOC meer nadruk leggen op meer vrouwen en op gemengde sporten en sporten die de jeugd aan zouden moeten spreken. Bij de komende spelen staan daarom ook zeven nieuwe onderdelen op het programma. De monobob bij de vrouwen, de Big Air bij het freestyle skiën voor zowel mannen als vrouwen. En als gemengde evenementen staan de mixed team estafette bij het shorttrack, het mixed team schansspringen, het mixed team arials bij het freestyle skiën en het mixed team bij de snowboard cross.

De winterspelen zullen gehouden worden op drie verschillende locaties. In Peking zelf zullen alle binnensporten gehouden worden, zoals het (kunst)schaatsen, curling, ijshockey, shorttracken en de openings- en sluitingsceremonie. Hierbij worden zo veel mogelijk de stadions voor de spelen van 2008 hergebruikt worden. De opening en sluiting vinden weer plaats in het Birds nest. Curling vind plaats in het aquatics centre waar 14 jaar geleden het zwemmen en schoonspringen werd afgewerkt. En in plaats van handbval en ritmische gymnastiek vind nu het ijshocky plaats in het national indoor stadium net als het Wukesong sports Centre waar de vorige keer het basketbal werd gespeeld. Voor het schaatsen is wel een nieuwe hal neergezet op de plek waar tijdens de zomerspelen het hockey en boogschieten plaats vond. Shorttracken en kunstschaatsen gaat plaats vinden in de omgebouwde volleybal hal.

De Yanqing zone, ongeveer 75 kilometer ten noordwesten van het stadscentrum van Peking, is een bergachtige buitenwijk van de Chinese hoofdstad vol met warmwaterbronnen, nationale parken, skigebieden en het Badaling-gedeelte van de Chinese Muur. Op de Olympische locaties van Yanqing zullen zowel de alpineski-evenementen als de glij-evenementen plaatsvinden: bobsleeën, rodelen en skeleton.

Nog ongeveer 80 kilometer verder naar het noord westen ligt de Zhangjiakou Zone, een populaire Chinese skibestemming. De nieuw gebouwde intercity-spoorlijn Beijing-Zhangjiakou brengt gasten in slechts een uur tussen alle drie de locatieclusters voor de Olympische Winterspelen. De locaties van Zhangjiakou zullen de meeste ski- en snowboardevenementen organiseren tijdens de Winterspelen van 2022, waaronder freestyle, langlaufen, schansspringen, noordse combinatie en biatlon.

Maar of u er naar toe kan om de spelen live te kijken is nog maar de vraag. Zoals het nu lijkt (september 2021) zullen de winterspelen net als de zomerspelen niet toegankelijk zijn voor toeschouwers wegens de nog steeds heersende Covid 19 pandemie.
 
(advertentie)

Olympisch Programma Peking 2022

zomadiwodovrza
30
jan
31
jan
1
feb
2
feb
3
feb
4
feb
5
feb
6
feb
7
feb
8
feb
9
feb
10
feb
11
feb
12
feb
13
feb
14
feb
15
feb
16
feb
17
feb
18
feb
19
feb
20
feb
21
feb
22
feb
23
feb
24
feb
25
feb
26
feb


Medailleklassement Peking 2022

goud spelen Sochi 2014zilver spelen Sochi 2014brons spelen Sochi 2014
1eBelgiëBelgië0  0  0
1eNederlandNederland0  0  0

Complete Medailleklassement

(advertentie)
Weetjes OS Peking 2022

Rating: 3.6/5 (116 stemmen)

Olympische Sporten 2022
Alpineskiën
Alpineskiën
Biathlon
Biathlon
Bobsleeën
Bobsleeën
Ceremonies
Ceremonies
Curling
Curling
Freestyleskiën
Freestyleskiën
IJshockey
IJshockey
Kunstrijden
Kunstrijden
Langlaufen
Langlaufen
Noordse combinatie
Noordse combinatie
Rodelen
Rodelen
Schaatsen
Schaatsen
Schansspringen
Schansspringen
Shorttrack
Shorttrack
Skeleton
Skeleton
Snowboarden
Snowboarden

(advertentie)