Wust in superrit naar GOUD op 1500m!

(advertentie)

maandag 22 februari 2010; Wat kun je er soms ver naast zitten. In de voorbeschouwing had ik Ireen Wust nog min of meer afgeschreven voor deze Spelen, maar met een geweldige race deed ze mij en de rest van de wereld verbazen. Goud voor Wust op de 1500m.

Voor de dweil mocht Nederlandse medaillewinnaars Gerritsen en van Riessen aan de bak. Gerristen zette als eerste een tijd 1:58.46 neer die uiteindelijk goed was voor de 7e plaats. Laurine van Riessen had de spreekwoordelijke champagne ook nog in de benen want ze reed eigenlijk achter de feiten aan.

Na de dweil was het de Japanse Kodaira die als eerste onder de tijd van Gerritsen doorging en weer leek het net zo spannend te worden als bij de mannen gisteren. Margot Boer lag weer lang op medaille koers maar ging helemaal stuk op de laatste 50 meter. Wel was ze de Japanse nog net voor. Boer wist het toen nog niet maar ze miste het podium eigenlijk op de laatste 20 meter waar zi bijna helemaal stil kwam te staan.

Wust direct daarna in de baan. En ze begon nog snelle dan boer met 25,83. Haar eerste rondde leek te langzaam 29,17, maar de 2e ronde was het verval vrij laag ronde 30,35. Maar in tegenstelling tot Boer wist zij het vol te houden en verpletterde de tijd van Margot. Met een slotronde van 31,55 werd de eindtijd 1:56,89. Spannende minuten volgenden voor Ireen

Sablikova was de volgende. En reed als verwacht een hele vlakke 1500 meter . Maar veloor het goud in de opening. 27.01 29,73, 30,40 en 30,83 brachten haar naar tot meer dan een seconde boven de tijd van Ireen, maar wel de 2e tijd tot dan toe.

Ander favoriete Groves was de volgende. Groves maakte het tenenkrommend spannend. Kleine winst in de opening 25,76, sneller 1e ronde 28,63, maar moest toegeven in de 3e ronde 30,42. Ze had nu nog een halve seconde over, maar kwam ook in de laatste 50 meter te kort en stortte in naar een tijd van 1:57,14 Wust wist dat ze een medaille had en eigenlijk ook wel zilver.

Wat kon Nesbitt in de laatste rit . Ook Nesbitt deed een vijfentwintiger 25, 73 en was ook snelle in de 2e ronde 28,92, maar na 1100 meter was het duidelijk met de 30,57 was het verval te groot. Nesbitt de gedoodverfde favoriete werd 6e.

Wust: “Willen is kunnen en doen. Ik weet het niet ongelofelijk. Voelde me alle tijd heel goed maar lukte niet op 3 duizend en 1000 meter . Ik kan het nog steeds niet bevatten. Was weer nagels bijten moest naar de wc en zo. Kan het nog steeds niet bevatten, ik heb gewoon goud. Onbeschrijfelijk mooi”

(advertentie)

Rating: 3.6/5 (1958 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Joepie we hebben brons en een OR
zat 27 feb; De ploegenachtervolging was gisteren al mislukt. Maar vandaag werd in een nieuw Olympisch record en een derde plaats een soort van revanche genomen. Een doekje voor het bloeden meer is deze bronzen plak niet.

 

Nederlands debacle tijdens de team pursuit
vr 26 feb; Hij zou even 3 keer goud komen ophalen, maar de Spelen lopen uit op een fiasco voor Kramer die ook in de halve finales van de ploegenachtervolging moest constateren net als vier jaar geleden brons het hoogst haalbare zal zijn. En voor de dames was het resultaat nog slechter, want die komen niet eens in aanmerking voor een medaille...
 

Sauerbreij wint historisch goud op besneeuwde helling
vr 26 feb; Nicolien Sauerbreij schrijft geschiedenis voor Nederland om voor de eerste keer een Nederlandse medaille buiten het schaatsen te halen. Nog nooit won Nederland eremetaal op de besneeuwde hellingen, maar in haar 3e spelen wint Nicolien Sauerbreij het GOUD in dichte miste en natte sneeuw en regen...
 

Voorbeschouwing teampursuit schaatsen Vancouver 2010
vr 26 feb; Vandaag de kwalificaties voor de ploegenachtervolging bij zowel de mannen als de vrouwen. De vrouwen hebben het niet getroffen in hun loting en mogen eerst tegen Duitsland en als dat lukt dan komen ze in de halve finales uit tegen Canada...
 

Vrouwen curling finale tussen Canada en Zweden
don 25 feb; De Olympische Curling finale bij de vrouwen aanstaande vrijdag zal gaan tussen Canada en Zweden. Zweden had geen partij aan China en won makkelijk met 9-4. De strijd tussen Zwitserland en Canada was stukken spannender en met nog een steen te gaan leek het of Zwitserland er een beslissende end uit kon halen, maar Mirjam Ott raakte met haar laatste steen de Canadese steen te dun...