Dag 1: de Opening

(advertentie)

zaterdag 8 februari 2014; Het organiserend comité van Sochi heeft er tijdens de opening alles aan gedaan om Rusland in al haar facetten uit te beelden. Het Rusland van nu leek achter te blijven, maar voor de oplettende kijker was het klip en klaar: de niet opengaande vijfde Olympische ring symboliseerde op fraaie wijze een land van nét niet!

Om het af te maken censureerde het gastland deze verstopte boodschap op de nationale televisie, terwijl het in de rest van de wereld wel te zien was. Erg delicaat gedaan!

Hans van Zetten deed ook mee met het complot en verzachtte bij de NOS op geheel eigen wijze enkele Russische tragedies. Niets ten nadele van Hans, want hij is één van 's lands meest aanstekelijke commentators en met zijn enthousiasme weet hij menig schaatsfan ook bij jurysporten als kunstrijden en turnen aan de televisie te binden, maar bij de opening sloeg hij de plank een aantal keren mis.

Zo dacht hij dat de Mensjewieken, een stroming binnen de Russisch Socialistische beweging aan het begin van de vorige eeuw, de Tsaar niet trachten af te zetten. Zowel de Mensjewieken als de Bolsjewieken beoogden echter een revolutie met juist dat doel ofschoon zij van elkaar verschilden in de manier waarop dit doel bereikt diende te worden.

Ik kroop pas echt onder de bank toen Hans de opdeling van Tsjecho-Slowakije op 1 januari 1993 “Praagse Lente” noemde. Deze vond 25 jaar eerder plaats in 1968 onder leiding van Alexander Dubcek, die het communisme menselijker wilde maken. De repressie van de Sovjet-Unie en de rest van het Warschaupact die daarop volgde is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Rusland, waar zelfs Poetin zijn excuses voor heeft aangeboden.

Genoeg gefaal, tijd voor topsport!

(advertentie)

Rating: 3.2/5 (169 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Verweij officieus toch 2x goud, wat is nu 0.003 seconden
zon 23 feb; 0.003 seconde kwam Koen Verweij te kort op de schaatsmijl voor Olympisch Goud, maar was Koen werkelijk langzamer? Ik denk van niet! Voor mij heeft Koen gewoon de 1500 meter voor mannen gewonnen.

 

Dag 11: Rustdag 2
din 18 feb; De schaatsafstanden raken zo langzamerhand op, maar de medailles met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet. Op de 10 kilometer is de kans op een vierde sweep groter dan niet en op de ploegenachtervolging krijg je ook al niks terug van de bookies...
 

Dag 9: Brons is sóms mooier dan zilver
zon 16 feb; Met de bronzen plak van Sjinkie Knegt heeft Nederland zijn eerste medaille ooit in het shorttrack gehaald. Hij was er zelf nog een beetje beduusd van, maar deze medaille heeft voor ons kleine landje grote historische waarde. Later op de dag schaatste Koen Verweij naar een tweede plaats op de 1500m meter...
 

Dag 8: Rustdag in een zonovergoten Sotsji
zat 15 feb; Geen Nederlanders op de baan vandaag, maar dat wordt morgen dubbel en dwars goedgemaakt. Zowel bij de Short track als op de langebaan kunnen medailles gehaald worden.
 

Dag 7: Record, 12 medailles
don 13 feb; Met de zilveren en bronzen medaille van Ireen Wüst en Margot Boer op de 1000m heeft de Nederlandse equipe het medaillerecord van Nagano nu al verbeterd. En er moet nog wat komen... We staan inmiddels op twaalf medailes, goed voor een vierde plaats in het medailleklassement achter Duitsland, Canada en Noorwegen...