Dag 5: Mooiste brons ooit!

(advertentie)

dinsdag 11 februari 2014; Dachten we gister nog dat het euforische gevoel na wederom een geheel Nederlands podium niet veel hoger kon, Margot Boer bewees vandaag dat niets minder waar was. Haar oprechte blijdschap na enkele spannende minuten is moeilijk te overtreffen, ook al is de medaille op de 500m dames niet van goud (en ja we moeten door het stof, want we dachten dat Nederland geen kans had Vergeef ons).

Boer, vanaf nu voormalig 'winnaar' van vierde plaatsen, profiteerde maximaal van het afzeggen van de Chinese Jing Yu en het matige presteren van Beixing Wang. Maar dan moet je het nog wel even doen... Met haar twee consistente races bleef ze in het klassement alleen de ongenaakbare Sang-Hwa Lee en de snelle Russische Olga Fatkulina niet voor. De emotie daarna was onbeschrijflijk. Brons voelde vandaag als goud.

Gelukkig bleef Boer op haar schaatsen staan, maar dat kan niet van iedereen gezegd worden. Zowel Dolf van der Wal als Dimi de Jong vielen in hun heats. Van der Wal leverde nog wel een aardige tweede run, maar voelde nog de gevolgen van zijn eerdere onderuitgaan. Zij waren lang niet de enige, want zelfs Shaun White ging vandaag in de finale onderuit en eindigde als vierde. Na tweemaal goud voor de filmster nu dus niets. Ook wel verfrissend. Het goud ging naar Iouri Podladtchikov uit Zwitserland (nee, daar is hij niet geboren).

Ook het podium van de sprint vrije stijl langlaufen werd bepaald door een val. Halverwege de drieëneenhalve minuut durende finale viel de derde in race en nam de rest mee. De Noor Ola Vigen Hattestad en de Zweed Teodor Peterson ontsnapten en streden derhalve met zijn tweeën om het goud. Eerstgenoemde won. Het brons was voor een snel opgestane Emil Joensson die voor het tweede Zweedse eremetaal op deze afstand zorgde.

Ook bij de dames werd deze afstand geskied met wederom goud voor Noorwegen. Maiken Caspersen Falla bleef haar landgenote Oestberg voor, die precies op de streep Vesna Fabjan uit Slovenië klopte.

Overige medailles

Onze oosterburen hadden ook een goede dag, want Duitsland werd bij het rodelen voor vrouwen zowel eerste als tweede. Goud ging naar Natalie Geisenberger, terwijl Tatjana Hüfner het zilver incasseerde.

Tevens pakten ze het eerste goud ooit bij schansspringen voor vrouwen. Hoewel Carina Vogt in de laatste sprong zeven meter minder sprong dan haar concurrente Daniela Iraschko-Stolz bleek het toch genoeg te zijn voor het hoogste treetje.

Slopestyle skiën werd verder nog gewonnen door Dara Howell uit Canada en Darya Domracheva uit Wit-Rusland won de 10km achtervolging biathlon.

Woensdag 12 februari

Dit moet de grote dag worden voor Stefan Groothuis. Hij viste al twee keer achter het net op de Olympische Spelen en zijn 500m van maandag was niet zo best, hoewel dat meer een trainingswedstrijd was voor hem. Een medaille zou al heel mooi zijn.

Koen Verweij rijdt tegen favoriet Shani Davis. Als onze blonde leeuw bij kan blijven... De derde startende Nederlander, Michel Mulder heeft al goud op zak en dat zou hem weleens vleugels kunnen geven. De geschiedenis heeft uitgewezen dat de Olympisch kampioen 500m ook op de 1000m niet onderschat mag worden. De 1000m voor mannen begint om 15.00 uur. Wederom Spannend!

(advertentie)

Rating: 4.3/5 (570 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Verweij officieus toch 2x goud, wat is nu 0.003 seconden
zon 23 feb; 0.003 seconde kwam Koen Verweij te kort op de schaatsmijl voor Olympisch Goud, maar was Koen werkelijk langzamer? Ik denk van niet! Voor mij heeft Koen gewoon de 1500 meter voor mannen gewonnen.

 

Dag 11: Rustdag 2
din 18 feb; De schaatsafstanden raken zo langzamerhand op, maar de medailles met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet. Op de 10 kilometer is de kans op een vierde sweep groter dan niet en op de ploegenachtervolging krijg je ook al niks terug van de bookies...
 

Dag 9: Brons is sóms mooier dan zilver
zon 16 feb; Met de bronzen plak van Sjinkie Knegt heeft Nederland zijn eerste medaille ooit in het shorttrack gehaald. Hij was er zelf nog een beetje beduusd van, maar deze medaille heeft voor ons kleine landje grote historische waarde. Later op de dag schaatste Koen Verweij naar een tweede plaats op de 1500m meter...
 

Dag 8: Rustdag in een zonovergoten Sotsji
zat 15 feb; Geen Nederlanders op de baan vandaag, maar dat wordt morgen dubbel en dwars goedgemaakt. Zowel bij de Short track als op de langebaan kunnen medailles gehaald worden.
 

Dag 7: Record, 12 medailles
don 13 feb; Met de zilveren en bronzen medaille van Ireen Wüst en Margot Boer op de 1000m heeft de Nederlandse equipe het medaillerecord van Nagano nu al verbeterd. En er moet nog wat komen... We staan inmiddels op twaalf medailes, goed voor een vierde plaats in het medailleklassement achter Duitsland, Canada en Noorwegen...