Dag 6: Postma, Van Velde en Groothuis!

(advertentie)

donderdag 13 februari 2014; Begint het al te wennen? Nee! Maar er moeten nodig nieuwe superlatieven bedacht worden. Met 1.08,39 bleef Stefan Groothuis alle concurrenten voor en zet hij de kroon op zijn – niet altijd even vrolijke – carrière.

Groothuis, niet de favoriet, moest al vrij vroeg starten. Hij wiebelde wat bij de start, trok snoeihard door in het eerste rondje en toonde ausdauer in de laatste bocht. Telkenmale beet een der favorieten zich stuk op de laatste 200 meter van de man uit Overijssel. Danny Morrison kwam nog het dichtst bij op +0.04s van Groothuis.

Opmerkelijk genoeg konden Shani Davis en Koen Verweij geen potten breken in hun onderlinge race. Verweij won wel van de wereldrecordhouder, maar 1.09,09 was bij lange na geen podiumplaats. Die ging wel naar Michel Mulder in 1.08,74. Dat leek niet genoeg te zijn, omdat hij vóór Verweij en Davis in actie kwam, maar misschien verkeek Mulder zich op zijn eigen vorm, want niemand kwam er meer aan.

Overige medailles

Tina Maze en Domionique Gisin delen het goud op de afdaling vrouwen. Ze eindigden gelijk en de FIS kent geen afronding op duizendsten. Ze waren er allebei heel gelukkig mee.

De Noordse combinatie werd gewonnen door Eric Frenzel. Samen met de sterk springende Japanner Watabe vocht de Duitser een duel uit op de lange latten. Met een slimme truc sloeg hij een gaatje en gaf het niet meer uit handen.

Rusland heeft ook weer wat te vieren, want de kunstrijden Paren werd gewonnen door Tatiana Volosozhar en Maxim Trankov. Ook het zilver ging naar Rusland.

Zo dominant als Rusland is bij het kunstrijden, zo zeker is men in Duitsland op de rodelbaan. Na Felix Loch op de single, ging ook de doubles naar onze oosterburen. Tobias Wendl en Tobias Arlt (De Tobies, hoe zoeken ze dat toch uit) onttroonden de gebroeders Linger uit Oostenrijk.

Laatste goud van woensdag 12 februari 2014 was in de halfpipe snowboarden voor de Amerikaanse Kaitlyn Farrington, voor Torah Bright uit Australië en Farringtons landgenote Kelly Clark.

Donderdag weer veel Nederlanders op het ijs, want de 500m vrouwen shorttrack met Jorien ter Mors krijgt een winnaar, terwijl de heren de 1000m heats en 5000m relay halve finale rijden.

De meeste kans op medailles hebben we echter op de 1000m vrouwen langebaan. Wüst is in vorm, hoewel de 1000m niet haar favoriete afstand is. Daarnaast rijden Leenstra, van Beek en Boer ook niet kansloos rond. De start van de 1000m vrouwen langebaan is om 15.00 uur.

(advertentie)

Rating: 4.1/5 (565 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Verweij officieus toch 2x goud, wat is nu 0.003 seconden
zon 23 feb; 0.003 seconde kwam Koen Verweij te kort op de schaatsmijl voor Olympisch Goud, maar was Koen werkelijk langzamer? Ik denk van niet! Voor mij heeft Koen gewoon de 1500 meter voor mannen gewonnen.

 

Dag 11: Rustdag 2
din 18 feb; De schaatsafstanden raken zo langzamerhand op, maar de medailles met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet. Op de 10 kilometer is de kans op een vierde sweep groter dan niet en op de ploegenachtervolging krijg je ook al niks terug van de bookies...
 

Dag 9: Brons is sóms mooier dan zilver
zon 16 feb; Met de bronzen plak van Sjinkie Knegt heeft Nederland zijn eerste medaille ooit in het shorttrack gehaald. Hij was er zelf nog een beetje beduusd van, maar deze medaille heeft voor ons kleine landje grote historische waarde. Later op de dag schaatste Koen Verweij naar een tweede plaats op de 1500m meter...
 

Dag 8: Rustdag in een zonovergoten Sotsji
zat 15 feb; Geen Nederlanders op de baan vandaag, maar dat wordt morgen dubbel en dwars goedgemaakt. Zowel bij de Short track als op de langebaan kunnen medailles gehaald worden.
 

Dag 7: Record, 12 medailles
don 13 feb; Met de zilveren en bronzen medaille van Ireen Wüst en Margot Boer op de 1000m heeft de Nederlandse equipe het medaillerecord van Nagano nu al verbeterd. En er moet nog wat komen... We staan inmiddels op twaalf medailes, goed voor een vierde plaats in het medailleklassement achter Duitsland, Canada en Noorwegen...