Dag 9: Brons is sóms mooier dan zilver

(advertentie)

zondag 16 februari 2014; Met de bronzen plak van Sjinkie Knegt heeft Nederland zijn eerste medaille ooit in het shorttrack gehaald. Hij was er zelf nog een beetje beduusd van, maar deze medaille heeft voor ons kleine landje grote historische waarde. Later op de dag schaatste Koen Verweij naar een tweede plaats op de 1500m meter. Niet slecht zou je zeggen, maar toen het verschil van 0.003s met de Pool Brodka op het bord kwam, was er niet echt sprake van 'op waarde geklopt' en dat is heel erg zuur!

Na zijn matige optreden op de eerste shorttrack dag van dit Olympisch toernooi had Sjinkie Knegt wat goed te maken. Op de 5000m relay zagen we al dat het beter ging en vandaag mocht hij ook individueel zijn gram halen op de 1000m.

In de kwartfinale nam Knegt meteen brutaal de leiding voor Charles Hamelin, die kennelijk een beetje nerveus werd of hier niet op had gerekend. In ieder geval viel de Canadees en nam de rest van het rijtje mee. Knegt en An ontliepen Hamelin en schaatsten rustig naar de finish.

In de halve finale had Knegt misschien wat mazzel. Een Koreaan probeerde in een gat te duiken dat er niet was en duwde de Fries uit balans. Zodoende kwam Knegt in een kansloze positie om zich te kwalificeren, maar de Koreaan werd gediskwalificeerd en ging Sjinkie toch nog naar de finale.

Met vijf man aan de start zijn de a-priori kansen 60% op een medaille, maar zo dacht Knegt er natuurlijk niet over. Hij nam meteen de leiding zoals hij ook had gedaan in de kwartfinales, maar werd deze keer al snel door alle vier andere finalisten voorbijgeschaatst. Sjinkie gaf gelukkig niet op en loerde op kansjes. Toen een Zuid-Koreaan dom deed sloeg Knegt toe. Hij wurmde zich tijdens de laatste bocht achter de Rus Grigorev die tweede lag en finishte met een uitgestoken been vlak voor de eerder genoemde Koreaan. Bam! Brons!

Een paar minuten eerder moest trainer Jeroen Otter nog even slikken, want zijn beste vrouw, Jorien ter Mors was na enkele schermutselingen kansloos geworden voor een medaille in de 1500m.. Ter Mors, die zondag op de 1500m langebaan nog in actie komt werd vierde in een race die gewonnen werd door de Chinese Yang Zhou. Wel eervol, geen medaille en de teleurstelling droop van haar gezicht. Hopelijk rijdt ze zondag iedereen op een hoop.

Na de successen van Wüst, Kramer, M. Mulder en Groothuis, moest het vandaag de dag van Koen Verweij worden. In de laatste rit nam hij al snel afstand van zijn Amerikaanse Mantia (in het oude schaatspak) en dichtte hij het virtuele gat met Zbigniew Brodka in de laatste 100 meter, op drie-duizendste van een seconde...

De enige troost voor ons is dat Brodka een prachtige winnaar is als je bedenkt dat hij in het dagelijks leven gewoon brandweerman is en niet de faciliteiten heeft die de Nederlandse schaatsers hebben. Bovendien is de ploegenachtervolging nu een absolute zekerheid geworden, want Verweij is vast van plan om het ijs tot op het beton af te schaatsen, zijn blonde lokken af te knippen of zijn ploegmaten achterstevoren over de streep te sleuren. Als hij maar wint.

Overige Medailles

De Super-G dames werd gewonnen door de Oostenrijkse Anna Fenninger. Op het podium wordt zij bijgestaan door haar landgenote Nicole Hosp, terwijl Maria Hoefl-Riesch die al eerder goud won deze Spelen het zilver bemachtigde.

In een fenomenale sprint stelde Charlotte Kalla voor haar land Zweden het goud veilig. Zilver en brons waren voor Finland en Duitsland.

Ook het Skeletonprogramma is met de afsluitende vierde run van de heren tot einde gekomen. Alexander Tretiakov, die eindeloos op zijn thuisbaan heeft kunnen trainen won met een comfortabele voorsprong van Martins Dukurs uit Letland en Mathhew Antoine uit de Verenigde Staten.

Het afsluitende onderdeel van deze dag was Schansspringen van de hoge schans. Net als op de korte schans werd ook hier gewonnen door de Pool Kamil Stoch. Misschien nog wel mooier is dat de 41-jarige Noriaki Kasai zilver won, terwijl Peter Prevc, die zeker twintig jaar jonger is dan de held uit Japan beslag legde op het brons.

16 februari 2014

Zondag zien we naast Wüst, Leenstra, ter Mors en van Beek op de 1500m ook Snowboard-Crosser Bell Berghuis in actie. Ze is niet de favoriet, maar werd op deze baan al wel eens vierde in 2013. De Snowboard Cross plaatsing begint om 08.00 uur en de finale is om 10.45 uur. De 1500m dames , waarbij een 1,2,3,4 heel goed mogelijk is, start om 14.30 uur.

(advertentie)

Rating: 4.1/5 (718 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Verweij officieus toch 2x goud, wat is nu 0.003 seconden
zon 23 feb; 0.003 seconde kwam Koen Verweij te kort op de schaatsmijl voor Olympisch Goud, maar was Koen werkelijk langzamer? Ik denk van niet! Voor mij heeft Koen gewoon de 1500 meter voor mannen gewonnen.

 

Dag 11: Rustdag 2
din 18 feb; De schaatsafstanden raken zo langzamerhand op, maar de medailles met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet. Op de 10 kilometer is de kans op een vierde sweep groter dan niet en op de ploegenachtervolging krijg je ook al niks terug van de bookies...
 

Dag 8: Rustdag in een zonovergoten Sotsji
zat 15 feb; Geen Nederlanders op de baan vandaag, maar dat wordt morgen dubbel en dwars goedgemaakt. Zowel bij de Short track als op de langebaan kunnen medailles gehaald worden.
 

Dag 7: Record, 12 medailles
don 13 feb; Met de zilveren en bronzen medaille van Ireen Wüst en Margot Boer op de 1000m heeft de Nederlandse equipe het medaillerecord van Nagano nu al verbeterd. En er moet nog wat komen... We staan inmiddels op twaalf medailes, goed voor een vierde plaats in het medailleklassement achter Duitsland, Canada en Noorwegen...
 

Dag 6: Postma, Van Velde en Groothuis!
don 13 feb; Begint het al te wennen? Nee! Maar er moeten nodig nieuwe superlatieven bedacht worden. Met 1.08,39 bleef Stefan Groothuis alle concurrenten voor en zet hij de kroon op zijn – niet altijd even vrolijke – carrière.