Medaille Prognose Sochi 2014

(advertentie)

zondag 2 februari 2014; De algehele verwachting voor het aantal podiumplaatsen van de Nederlandse delegatie ligt zo rond de veertien medailles. 6 à 7 daarvan zijn van goud, vijf zilver en drie keer brons. Het zou bijzonder zijn als een van deze medailles gewonnen wordt buiten het schaatsen.

Snowboarden

Hoewel Nicolien Sauerbreij regerend Olympisch Kampioen is op de reuzenparallelslalom, zijn de resultaten van het huidige seizoen nog niet om naar huis te schrijven en zij komt in het favorietenlijstje pas na Patrizia Kummer, Amelie Kober en Julia Dujmovtis. Een medaille zou kunnen, maar goud lijkt te ver weg met het huidige seizoen in het achterhoofd.

Ook Michelle Dekker doet mee aan de (reuzen) parallelslalom, maar komt pas net kijken en haar eerste spelen zullen een mooie opstap zijn voor over vier jaar in Pyeongchang. Cheryl Maas, Bell Berghuis, Dimi de Jong en Dolf van der Wal zullen in hun disciplines (Slopestyle / Cross / Half-pipe) een bijrol spelen.


Bobslee

Dat je niet uit een typisch wintersportland hoeft te komen om te kunnen bobben bewijzen de Jamaicaanse mannen, die dankzij een crowdfunding aan de start verschijnen in Sochi. Nederland, ook niet bepaald een klassiek bobslee land doet maar liefst op drie disciplines mee, te weten tweemansbob mannen, viermansbob mannen en tweemansbob vrouwen.

Tijdens de EK, twee weken voor de Spelen, gooide Esmé Kamphuis nog hoge ogen met een derde plaats in haar dames tweemansbob. De vorm is goed, maar met concurrentie van drie topteams uit Noord-Amerika lijkt een medaille een kansloos parcours. Natuurlijk, valpartijen en mislukte runs gebeuren, maar als de concurrentie solide naar beneden blijft glijden komen Kamphuis en haar remster gewoon tekort.

Edwin van Calker had zich geplaatst voor de viermansbob, maar niet voor de tweemansbob. Toch rijdt hij ook in laatstgenoemde naar beneden, vooral om baanervaring op te doen, zodat hij optimaal aan de start verschijnt op de laatste twee dagen van de Spelen, wanneer de vier heats van de viermansbob gereden worden.

Tsja, weinig gewonnen, enorme concurrentie van Holcomb (VS), Arndt (Duitsland) en Zubkov (Rusland) voor goud. Dat gaat hem zeker niet worden. Een plaats bij de eerste 5 is een redelijkere inschatting en heel misschien als zijn naaste concurrenten fouten maken en van Calker vier perfecte runs uitvoert is er een wondertje voor brons mogelijk.


Shorttrack

Nederlands shorttrack zit in de lift met mooie Europese titels voor zowel de vrouwen als herenploeg op de 3000m en 5000m relay. Individueel kunnen we het meest verwachten van Sjinkie Knegt, die zeker op de 1000m podiumkansen heeft, maar niet heel veel meer dan dat, want Charles Hamelin en Victor An lijken te gaan strijden om goud en zilver.

Ook op de 1000m voor vrouwen liggen er kansen met Jorien ter Mors die voor Nederland op alle individuele afstanden meedoet. Met het Aziatische en Noord-Amerikaanse geweld echter, is een Europese ereplaats niet heel dichtbij. Op de relay zijn de mannen erge outsiders voor een medaille, maar wordt de dames meer kansen toegedicht, niet zo gek voor een land dat driemaal de Europese titel prolongeerde.


Langebaanschaatsen

Buiten het langebaanschaatsen mag slechts worden gehoopt op een medaille, maar op de 400m baan in de Adler Arena wordt 'hoop' ingewisseld voor 'verwachting', want Nederland is oppermachtig in het langebaanschaatsen.


3000m Vrouwen

Op weg naar een gouden record zal Ireen Wüst echter wel op de 3000 meter af moeten rekenen met Martina Sáblikova, die niet veel te zien is geweest en te kampen heeft gehad met enige blessures, maar in Sochi in topvorm zal verschijnen. Bij de bookies zijn de kansen voor Wüst en Sáblikova nek-aan-nek. Daarna komen Claudia Pechstein en Antoinette de Jong. Een van beiden zal het brons winnen en dat is ook voor beiden speciaal, als je bedenkt dat Pechstein eenenveertig jaar en de Jong achttien jaar oud is. Goud en brons is een optimistische, maar niet onrealistische schatting.


500m Mannen

Nederland doet tegenwoordig volop mee bij de sprintafstanden voor de heren. De 1000m leverde in de afgelopen 20 jaar al twee gouden medailles op, maar nu is dat ook mogelijk op de 500 meter met de broers Mulder en Jan Smeekens. Slechts tweemaal is er op deze afstand een medaille gewonnen, in 1980 brons door Lieuwe de Boer in Lake Placid en zilver door Jan Ykema in 1988, Calgary.

Vooral Michel Mulder is bezig aan een indrukwekkend seizoen met als voorlopig hoogtepunt Wereldkampioen sprint, een titel die hij vorig jaar ook al won. Dat is echter een klassement over twee 500 meters en twee 1000 meters. Bij de Olympische Spelen zijn er slechts prijzen voor aparte afstanden, dus de twee 500 meters in Sochi moeten foutloos gereden worden. Gelukkig geldt dat ook voor topfavoriet Tae-Bum Mo, die de druk van een hele natie op zich voelt. Andere buitenlandse bedreigingen voor de Olympische titel van Michel Mulder zijn de Japanners Joji Kato en Keiichiro Nagashima, maar met drie Nederlandse mannen die allemaal goud kunnen winnen lijken twee medailles op de 500m vast te staan. De kleur ervan is alleen nog niet bekend.


500m Vrouwen

Kansloos, eerlijk maar waar. Met de Aziatische sprintkanonnen Sang-Hwa Lee, Beixing Wang en Jing Yu, heeft zelfs Heather Richardson waarschijnlijk niks in te brengen, laat staan de Nederlandse vrouwen.


1000m Mannen

Succes op de 1000m is er voor Nederland in recente jaren geweest door Gerard van de Velde in 2002 en Ids Postma in Nagano, een gouden plak die nogal eens vergeten wordt. Ondanks dat Nederland vertegenwoordigd is met klasbakken als Mark Tuitert, Stefan Groothuis en Michel Mulder, stemt de deelnemerslijst somber voor überhaupt een medaille, want met Davis, Hansen, Gregg, Mo en Kuzin in vorm komt Nederland op deze afstand voor het goud in ieder geval tekort. Brons is geen onbereikbaar doel, maar de concurrentie op deze afstand is bizar en het is geen schande als er geen Nederlander op het schavot zou staan.


1000m Vrouwen

In tegenstelling tot de 1000 meter voor mannen spreekt Nederland hier wel een aardig woordje mee. Met Wüst en van Beek doet Nederland bovenin mee, maar zullen zij wel moeten afrekenen met Richardson en Bowe die erg sterk lijken te zijn geworden naar de Spelen toe. Ook mogen we thuisrijdster Fatkulina en Olympisch kampioen Nesbitt, die echt nog niks goeds gedaan heeft dit seizoen niet geheel uitvlakken. Heel spannend, maar vermoedelijk grijpt Wüst net naast het goud, niet dat we dat hopen natuurlijk...


1500m Mannen

Vier jaar geleden was het pats, boem, raak voor Mark Tuitert op de 1500m na een niet zo soepel seizoen. Wat dat betreft zou het zomaar weer kunnen, want Tuitert heeft dit jaar slechts één goede 1500m gereden, op het OKT. Naast Davis zijn er meer kapers op de kust gekomen in vergelijking met vier jaar geleden. Zo is daar Denis Yuskov, Brian Hansen en landgenoot Koen Verweij. Deze maakt voor Nederland meer kans op een medaille dan Tuitert, Kramer of Groothuis. En dan nog, brons lijkt het hoogst haalbare.


1500m Vrouwen

Deze is binnen. Wüst is te goed op deze afstand en het is net wat te lang voor Bowe of Richardson. Nesbitt rijdt nog ergens tussen, maar we hebben gezien dat ze er weinig van bakt dit seizoen, of ze moet verstoppertje hebben gespeeld en gigantisch hard pieken tijdens de spelen. Ook ter Mors, Leenstra van Beek doen mee voor een medaille en 1,2,3 is niet eens een hele gekke gedachte.


5000m Vrouwen

Vaak is de 5 kilometer net iets te lang gebleken voor Ireen Wüst, maar gelukkig zijn daar nog Carien Kleibeuker en Yvonne Nauta die een prima indruk achterlieten op het OKT. Topfavoriet is echter Martina Sáblikova die echt tot wasdom komt op de langste vrouwenafstand. Ook moet nog worden afgerekend met Claudia Pechstein die steeds beter in vorm lijkt te komen. Oud, maar nog niet versleten. Misschien maakt van de Nederlandse dames Wüst wel de minste kans op een medaille en gaat Kleibeuker voor enige eer zorgen.


5000m Mannen

Kramer goud, Bergsma zilver en Blokhuijsen brons? Een geheel Nederlands podium is op de 5000m niet zo waarschijnlijk als op de 10000m, want op eerstgenoemde afstand krijgt Nederland nog enige concurrentie van Ivan Skobrev die al jaren verstoppertje speelt, maar nu voor eigen publiek rijdt, Seung-Hoon Lee, Jonathan Kuck en zuiderbuur Bart Swings.


10000m Mannen

1,2,3. Dat hoort u hier niet voor het eerst als het goed is, maar Kramer, Bergsma en de Jong zijn gewoon te sterk en daar laten we het bij.


Ploegenachtervolging

Na mislukte optredens in 2006 en 2010 lijkt het naast de damesploeg nu ook goed te lopen voor de herenploeg en als je dan de breedste selectie ter wereld hebt, waar een geheel deelnemersveld op een NK Allround of NK afstanden niet zou misstaan bij het WK Allround of WK afstanden, dan is het niet meer dan logisch dat beide teams zwaar favoriet zijn voor goud. Ze kunnen alleen van zichzelf verliezen door matige coördinatie of een valpartij, maar anders gaan ook deze twee medailles in de tas mee naar Nederland.


Conclusie

De lange afstanden geven zeker bij de heren garantie op goud. Medaillekansen op kortere afstanden hebben een meer volatiel karakter, want zaken als de vorm van de dag en een foutloze race spelen dan een belangrijke rol. Zesmaal goud is matig/normaal (tweemaal Wüst, tweemaal Kramer, tweemaal Ploegenachtervolging), zeven goed (500m mannen) en acht exceptioneel (Sauerbreij, Knegt, Tuitert of Verweij). Samen met viermaal zilver en brons brengt dat de medaillestand van Nederland zo rond de veertien medailles.

(advertentie)

Rating: 3.2/5 (188 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Verweij officieus toch 2x goud, wat is nu 0.003 seconden
zon 23 feb; 0.003 seconde kwam Koen Verweij te kort op de schaatsmijl voor Olympisch Goud, maar was Koen werkelijk langzamer? Ik denk van niet! Voor mij heeft Koen gewoon de 1500 meter voor mannen gewonnen.

 

Dag 11: Rustdag 2
din 18 feb; De schaatsafstanden raken zo langzamerhand op, maar de medailles met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet. Op de 10 kilometer is de kans op een vierde sweep groter dan niet en op de ploegenachtervolging krijg je ook al niks terug van de bookies...
 

Dag 9: Brons is sóms mooier dan zilver
zon 16 feb; Met de bronzen plak van Sjinkie Knegt heeft Nederland zijn eerste medaille ooit in het shorttrack gehaald. Hij was er zelf nog een beetje beduusd van, maar deze medaille heeft voor ons kleine landje grote historische waarde. Later op de dag schaatste Koen Verweij naar een tweede plaats op de 1500m meter...
 

Dag 8: Rustdag in een zonovergoten Sotsji
zat 15 feb; Geen Nederlanders op de baan vandaag, maar dat wordt morgen dubbel en dwars goedgemaakt. Zowel bij de Short track als op de langebaan kunnen medailles gehaald worden.
 

Dag 7: Record, 12 medailles
don 13 feb; Met de zilveren en bronzen medaille van Ireen Wüst en Margot Boer op de 1000m heeft de Nederlandse equipe het medaillerecord van Nagano nu al verbeterd. En er moet nog wat komen... We staan inmiddels op twaalf medailes, goed voor een vierde plaats in het medailleklassement achter Duitsland, Canada en Noorwegen...