Nabeschouwing OKT

(advertentie)

vrijdag 3 januari 2014; Diep in de breedte, oftewel een luxeprobleem, het OKT is er een symptoom van. Weinig landen zullen meer moeite hebben om atleten te selecteren voor een wereldwijde niche sport (laten we eerlijk zijn) als schaatsen dan Nederland. Concurrenten zijn al lang geplaatst of hoefden niet tot het uiterste te gaan om zich te kwalificeren. Maar in Nederland wel, da's het erge, we zouden een EK/WK Allround volledig kunnen opvullen en het algehele niveau zou zeker niet dalen. Waar een klein land groot in kan zijn.

Goed, elk probleem, ook een van luxe, is er om opgelost te worden en dat doen we hier met een Olympisch Kwalificatie Toernooi. De datum is al jaren bekend, weinig nummers per dag, zodat eenieder weer kan herstellen voor de afstand(en) van de volgende dagen. Daarnaast wordt er middels de prestatiematrix voor gezorgd dat op de afstanden met de meeste kansen op een medaille er een zo hoog mogelijk aantal sporters aan de start verschijnt. Supereerlijk en de besten gaan.

Tot de wisselobstructie op de 3000m voor dames. Linda de Vries hindert Yvonne Nauta, Annouk van der Weijden rijdt even later 0.03s sneller dan Nauta en kwalificeert zich. Nauta verdrietig, Romme boos, Timmer boos. Gaaaaaap. Op het moment van schrijven, dat is ná de ploegenpresentatie gaat het er nog steeds over. Get over with it, elke actie, een skate-off of wat dan ook kost tijd en energie en zoveel dagen zijn er niet meer tot Sochi.

Nauta zal dus niet schaatsen op de 3km, maar wel op de 5km. Absolute topper bij de dames is echter Ireen Wüst, die op maar liefst vijf afstanden uitkomt: 1000m, 1500m, 3000m, 5000m en de ploegenachtervolging. Het zou zo maar vier maal goud kunnen zijn. Bij de heren is natuurlijk Sven Kramer favoriet voor het winnen van meerdere gouden medailles, zeker op de 5000m, 10000m en de ploegenachtervolging. Op zijn vierde afstand, de 1500m, waar hij aan meedoet, omdat hij zich op de andere afstanden al geplaatst had heeft hij veel minder kans. Niet getreurd echter, want regerend olympisch kampioen Mark Tuitert en klasbak superieur Stefan Groothuis hebben zich ook geplaatst op de mijl. Ervaren mannen dus, helemaal niet gek. Slachtoffer hiervan werd Kjeld Nuis, die zowel op de 1000m als 1500m de boot miste. Treurig voor hem, maar wel eerlijk.

Verder zien we de broers Mulder op de 500m, samen met Smeekens en Groothuis. Michel Mulder rijdt ook de 1000m, wederom samen met Groothuis, aangevuld met Tuitert en Verweij die niet een heel lekker OKT had, maar toch op twee afstanden (1000m, 1500m) uitkomt. Dan natuurlijk de langere afstanden met Kramer (2x), Bergsma (2x), Blokhuijsen (5000m) en Bob de Jong (10000m). Goud, goud, zilver, zilver, brons, brons is mijn ietwat positieve voorspelling.

De 500 meter bij de dames zal worden verreden door een uitstekend acterende Margot Boer, Laurine van Riessen, Lotte van Beek en Marrit Leenstra. Meer kans op een medaille wordt echter verwacht op de 1000m, met van Beek, Leenstra, Boer, maar vooral met Ireen Wüst. Drie van deze namen, Wüst, van Beek en Leenstra zien we ook terug op de mijl, aangevuld met Jorien ter Mors. De veelbesproken 3000m kent wederom Wüst als topfavoriet, samen met de jonge Antoinette de Jong en Annouk van der Weijden. Het is voor haar te hopen dat ze niet teveel afgeleid is van het voorval de Vries/Nauta.

Grootste verrassing en zeker medaillekandidaat van dit toernooi is echter de kwalificatie door winst op de 5000m door Carien Kleibeuker. Ook hier is Wüst weer present net als Yvonne Nauta. Allen hebben medaillekansen, maar goud zal erg lastig worden met Sáblikova in vorm. Hoewel, een sprookje met de 35 jarige moeder Kleibeuker zou wel heel mooi zijn...

(advertentie)

Rating: 3.1/5 (190 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Verweij officieus toch 2x goud, wat is nu 0.003 seconden
zon 23 feb; 0.003 seconde kwam Koen Verweij te kort op de schaatsmijl voor Olympisch Goud, maar was Koen werkelijk langzamer? Ik denk van niet! Voor mij heeft Koen gewoon de 1500 meter voor mannen gewonnen.

 

Dag 11: Rustdag 2
din 18 feb; De schaatsafstanden raken zo langzamerhand op, maar de medailles met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet. Op de 10 kilometer is de kans op een vierde sweep groter dan niet en op de ploegenachtervolging krijg je ook al niks terug van de bookies...
 

Dag 9: Brons is sóms mooier dan zilver
zon 16 feb; Met de bronzen plak van Sjinkie Knegt heeft Nederland zijn eerste medaille ooit in het shorttrack gehaald. Hij was er zelf nog een beetje beduusd van, maar deze medaille heeft voor ons kleine landje grote historische waarde. Later op de dag schaatste Koen Verweij naar een tweede plaats op de 1500m meter...
 

Dag 8: Rustdag in een zonovergoten Sotsji
zat 15 feb; Geen Nederlanders op de baan vandaag, maar dat wordt morgen dubbel en dwars goedgemaakt. Zowel bij de Short track als op de langebaan kunnen medailles gehaald worden.
 

Dag 7: Record, 12 medailles
don 13 feb; Met de zilveren en bronzen medaille van Ireen Wüst en Margot Boer op de 1000m heeft de Nederlandse equipe het medaillerecord van Nagano nu al verbeterd. En er moet nog wat komen... We staan inmiddels op twaalf medailes, goed voor een vierde plaats in het medailleklassement achter Duitsland, Canada en Noorwegen...