Verweij officieus toch 2x goud, wat is nu 0.003 seconden

(advertentie)

zondag 23 februari 2014; 0.003 seconde kwam Koen Verweij te kort op de schaatsmijl voor Olympisch Goud, maar was Koen werkelijk langzamer? Ik denk van niet! Voor mij heeft Koen gewoon de 1500 meter voor mannen gewonnen.

Allereerst startte Koen in de binnenbaan en Brodka in de buitenbaan. Alleen dit detail is al genoeg. Geluid gaat met ongeveer 340 meter per seconde (beetje afhankelijk van temperatuur, maar in een hal in ieder geval niet sneller dan 350 m/s en ook niet langzamer dan 330 m/s. De schaatsers staan bij de 500 meter ongeveer 3 meter van elkaar af. Het geluid van het startschot bereikt de schaatser in de binnenbaan 1/340 * 3 = 0.008824 seconden. Ruim meer dan de achterstand van Koen.

Daarnaast zit er nog een kleine onzekerheidsmarge in de finishfoto's. De foto finish camera's maken ongeveer 1500 beelden per seconde. Maar zelfs met deze high speed camera's is het niet altijd duidelijk. Door de hoge snelheid is de belichting verre van optimaal waardoor er contrast ontbreekt en het niet altijd even duidelijk is op welke foto de schaats nu werkelijk gepasseerd is (zie ook het plaatje, waar zit precies de schaatspunt van de eerste Chinese). 2 foto's ernaast is toch al weer een verschil van 0.003 seconden.

Ook niet te vergeten is de uitgetrapte baan na een paar ritten. Geen idee hoeveel dat kost wellicht geen honderdsten, maar duizendsten ik dacht het wel. Al met al genoeg reden aan te nemen dat er een fout bij de prijsuitreiking heeft plaatsgevonden. Koen Hulde met deze mooie gouden maar nooit verkregen plak!

(advertentie)

Rating: 3.8/5 (1499 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Dag 11: Rustdag 2
din 18 feb; De schaatsafstanden raken zo langzamerhand op, maar de medailles met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet. Op de 10 kilometer is de kans op een vierde sweep groter dan niet en op de ploegenachtervolging krijg je ook al niks terug van de bookies...

 

Dag 9: Brons is sóms mooier dan zilver
zon 16 feb; Met de bronzen plak van Sjinkie Knegt heeft Nederland zijn eerste medaille ooit in het shorttrack gehaald. Hij was er zelf nog een beetje beduusd van, maar deze medaille heeft voor ons kleine landje grote historische waarde. Later op de dag schaatste Koen Verweij naar een tweede plaats op de 1500m meter...
 

Dag 8: Rustdag in een zonovergoten Sotsji
zat 15 feb; Geen Nederlanders op de baan vandaag, maar dat wordt morgen dubbel en dwars goedgemaakt. Zowel bij de Short track als op de langebaan kunnen medailles gehaald worden.
 

Dag 7: Record, 12 medailles
don 13 feb; Met de zilveren en bronzen medaille van Ireen Wüst en Margot Boer op de 1000m heeft de Nederlandse equipe het medaillerecord van Nagano nu al verbeterd. En er moet nog wat komen... We staan inmiddels op twaalf medailes, goed voor een vierde plaats in het medailleklassement achter Duitsland, Canada en Noorwegen...
 

Dag 6: Postma, Van Velde en Groothuis!
don 13 feb; Begint het al te wennen? Nee! Maar er moeten nodig nieuwe superlatieven bedacht worden. Met 1.08,39 bleef Stefan Groothuis alle concurrenten voor en zet hij de kroon op zijn – niet altijd even vrolijke – carrière.