Dag 3: Wüst!

(advertentie)

zondag 9 februari 2014; Zondag 9 februari 2014 gaat de boeken in als de dag dat Ireen Wüst haar derde Olympische gouden medaille veroverde. Helemaal speciaal is dat zij dit op drie verschillende Winterspelen deed. Voor Ireen komen er in Sochi nog vier onderdelen dus zij heeft grote kans haar gouden medailles die ze tot nog toe gehaald heeft te verdubbelen.

Afdaling mannen

Wie vroeg opstond op deze zondag kon meteen genieten van de afdaling alpine skiën. Niet de gedoodverfde favorieten Miller of Svindal gingen er met het goud vandoor, maar de nog jonge Oostenrijker Mathias Mayer gleed vlekkeloos naar de winst voor Christof Innerhofer (Ita) en Kjetil Jansrud (Noo).

Slopestyle vrouwen

De enige andere Nederlandse vrouw buiten het schaatsen van vandaag, Cheryl Maas was al na 25 meter klaar. Ze viel onder koninklijk toezicht al op de eerste grind. De Slopestyle werd gewonnen door favoriete Jamie Anderson, voor Enni Rukajarvi uit Finland en de Engelse Jenny Jones.

Skiathlon 30km mannen

Langlaufen wordt gedomineerd door de Scandinavische landen. Favoriet op de 30km skiathlon was dan ook de Noor Peter Northug, maar hij was in geen velden of wegen bij de kopgroep te vinden en finishte als zeventiende. In een spannende sprint won de Zwitser Dario Cologna, op 0.4s gevolgd door Marcus Hellner (ZWE) en Martin Sundby (Noo).

3000m vrouwen

Dan was daar natuurlijk de 3000m voor vrouwen met kansen op goud en wellicht nog meer. Van der Weijden zette een solide race neer, maar werd even later naar een tweede plaats gereden door de Russische Olga Graf, die opmerkelijk goed schaatste. Nog voordat Wüst ten tonele kwam pakte Sáblikova de voorlopig eerste plaats met een baanrecord. Voor Ireen geen probleem want ze finishte 1.5s sneller dan de Tsjechische. In de laatste race kwam Antoinette de Jong in actie tegen de Japanse Huzumi. Helaas voor haar reed ze een van haar slechtste races van dit seizoen en eindigde op de zevende plaats. Maarr... Ireen heeft het goud! Maandagavond is de medailleceremonie.

Andere medailles

Verder was er nog de 7.5km sprint biathlon voor vrouwen die gewonnen werd door de Sloveense Anastasiya Kuzmina en wist Felix Loch de lokale favoriet Albert Demchenko voor te blijven over vier runs bij het rodelen.

Het eerste Russische goud is overigens ook binnen: het team van het gastland won de landenteams na een driedaagse wedstrijd. Canada en de Verenigde Staten vullen het podium aan.

Het laatste onderdeel van de dag waarbij medailles vielen was de tweedaagse wedstrijd op de korte schans voor heren. De Pool Kamil Stoch won het goud, terwijl Peter Prevc en Anders Bardal zilver en brons wonnen. Thomas Diethart, die tijdens het vierschanzentoernooi nog grote indruk maakte, eindigde op een zure vierde plaats.

Maandag 10 februari

Maandag is en grote dag voor de Nederlandse sprintelite. Met uitstekende prestaties in het voorseizoen van Mulder, Mulder en Smeekens hopen (verwachten?) we wederom eremetaal. De eerste run van de 500 meter start om 14.00 uur. Ook komen de shorttrackers in actie bij de 1500m voor mannen en de 3000m relay voor vrouwen. Veel oranje op de buis dus!

(advertentie)

Rating: 4.3/5 (679 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Verweij officieus toch 2x goud, wat is nu 0.003 seconden
zon 23 feb; 0.003 seconde kwam Koen Verweij te kort op de schaatsmijl voor Olympisch Goud, maar was Koen werkelijk langzamer? Ik denk van niet! Voor mij heeft Koen gewoon de 1500 meter voor mannen gewonnen.

 

Dag 11: Rustdag 2
din 18 feb; De schaatsafstanden raken zo langzamerhand op, maar de medailles met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet. Op de 10 kilometer is de kans op een vierde sweep groter dan niet en op de ploegenachtervolging krijg je ook al niks terug van de bookies...
 

Dag 9: Brons is sóms mooier dan zilver
zon 16 feb; Met de bronzen plak van Sjinkie Knegt heeft Nederland zijn eerste medaille ooit in het shorttrack gehaald. Hij was er zelf nog een beetje beduusd van, maar deze medaille heeft voor ons kleine landje grote historische waarde. Later op de dag schaatste Koen Verweij naar een tweede plaats op de 1500m meter...
 

Dag 8: Rustdag in een zonovergoten Sotsji
zat 15 feb; Geen Nederlanders op de baan vandaag, maar dat wordt morgen dubbel en dwars goedgemaakt. Zowel bij de Short track als op de langebaan kunnen medailles gehaald worden.
 

Dag 7: Record, 12 medailles
don 13 feb; Met de zilveren en bronzen medaille van Ireen Wüst en Margot Boer op de 1000m heeft de Nederlandse equipe het medaillerecord van Nagano nu al verbeterd. En er moet nog wat komen... We staan inmiddels op twaalf medailes, goed voor een vierde plaats in het medailleklassement achter Duitsland, Canada en Noorwegen...