Nederlandse Gold Rush

(advertentie)

zondag 16 januari 2022; Dat de Nederlandse goudkoorts weer voornamelijk op het ijs zal plaatsvinden mag niet heel vreemd zijn. Traditioneel zullen we op de langebaan weer een vracht aan medailles mogen verwachten, maar het grote verschil deze winterspelen heet Suzan Schulting. Zij zou zo maar vijf maal goud kunnen halen op de korte baan. Maar deze spelen hebben we ook zowaar kansen buiten de schaatshallen. Maar hoeveel goud, zilver en brons mogen we verwachten.

Laten we eens kijken door een oranje bril met extra dikke oranje glazen. Waar kunnen we medailles verwachten buiten de ijsbaan. Op de alpiene nummers mogen we denk ik blij zijn met een top 10. Adriana Jelinkova heeft zich dit jaar nog maar 1x bij de top 30 gereden en hetzelfde geld voor Maarten Meinders. Vorig jaar leek het goed te gaan met Jelinkova, maar de dag nadat ze zich plaatste voor Peking kwam ze ten val en blesseerde ze zich zwaar. Het lijkt erop dat ze nog steeds op zoek is naar de vorm van vorig jaar. Maarten Meinders heeft zich niet eens geplaatst voor de spelen, alleen een wonder zou hem nog naar Peking kunnen sturen. En uiteraard is dat wonder gebeurt, maar de tekst van dit stuk was al eerder geschreven. Overigens nog steeds raar dat de bijna 30 jarige skiër heen mag want ons inziens heeft hij niets te zoeken op de spelen. En nu hebben we niets tegen uitzending van atleten om ervaring op te doen, maar voor Maarten begint het einde van de carrière zo langzamerhand in zicht te komen.

Als we dan naar het kunstschaatsen gaan dan is Lindsay van Zundert met slechts 16 jaar een veel beter voorbeeld van ervaring opdoen. Hopelijk schaatst en springt ze zich naar de vrije kuur en wie weet over 4 jaar maakt ze echt een kans. Het afgelopen EK bleef ze niet staan en dat koste haar een plaatst in de finale.

Iets kansrijker zal Karlien Sleper zijn voor een medaille bij de monobob. Officieel moeten we nog even wachten tot ze de bevestiging krijgt dat ze ook echt heen mag gaan, ze moet op de opgeschoonde lijst (dames die niet in een tweemans bob naar de spelen gaan) bij de beste 6, maar vooralsnog gaan we er van uit dat dat gaat lukken. Of de voormalig speer werpster daadwerkelijk een medaillekandidaat is valt nog te bezien. Ze heeft weliswaar af en toe op het podium gestaan bij wereldbeker wedstrijden, maar de laatste tijd lijkt de vorm niet heel erg goed. Het zou heel bijzonder zijn als ze een medaille pakt bij de winterspelen.

Op het snowboard behoren de Nederlanders wel degelijk tot de medaille kandidaten. Glen de Blois begint zo langzamerhand in vorm te komen nadat hij vorig jaar het wereldbeker seizoen opende met een overwinning. Dit jaar kwam hij nog niet verder dan een 5e en een 6e plaats. Maar een finaleplaats komt steeds dichterbij en op een mooie dag rijdt hij zich in de finale en dan is alles mogelijk, zelfs goud.

Maar meer kans op het snowboard zal van Niek van der Velden komen. Hij kwam de afgelopen weken bij de wereldbekers tot een 2e en 4e plaats op de slopestyle. Goud behoord wel degelijk to de mogelijkheden, vooral ook omdat hij ook uitkomt op de big air. Hetzelfde geld voor Melissa Peperkamp. Zij hikt tegen het podium aan op de wereldbekers, dus op een mooie dag zal er maar zo een podium plek in kunnen zitten. Big Air en slopestyle zijn wel onderdelen waarbij de concurrentie maar zo ten val kan komen.

Maar de grootste kans op goud buiten het schaatsen zal onze kersverse Europees kampioen en winnares van de wereldbeker Kimberly Bos zijn op de skeleton.

De Nederlandse gold rush zal vooral op de lange baan plaatsvinden. Als hebben we op de korte baan Suzanne Schulting. Schulting kan geschiedenis schrijven door maar liefst 5x goud te winnen. Drie individuele nummers en de relay en mixed relay. Of ze dat werkelijk gaat doen zal een lastige klus worden, want de 500m is niet haar sterkste nummer. Maar als alles op zijn plaats valt kan het wel degelijk. Naast Schulting heeft Izthak de Laat de beste kansen op individueel goud en wie weet redden de heren estafette het ook hetgeen een mooie bekroning voor Sjinkie Knegt zal zijn

Op de lange baan zijn we natuurlijk verplicht om mee te doen voor het goud op elke onderdeel behalve de 500m. Bij de dames hebben we de strijd wie de koniningin van de spelen gaat worden. Schulting op de korte baan of een bijna zekere 4x goud voor Irene Schouten (massastart, teampursuit, 3000m en 5000m). Schouten is favoriet op alle vier de onderdelen. De 1000m is voor Jutta Leerdam en de 1500m is denk ik de enige afstand waar we niet helemaal favoriet zijn, maar Antoinette de Jong is wel in vorm en Ireen Wust zal op haar 5e spelen ook zeker een rol spelen. Beide dames krijgen op de teampursuit een herkansing om goud op te halen mocht de 1500m mislukken.

Bij de heren de volle bak op de 1000m, goud en zilver op de 1500m. Op de lange afstanden zijn we bang dat ex Nederlander Nils van der Poel er met de hoofdprijs vandoor gaat. Maar Bergsma mag zijn gouden medaille ophalen bij de massastart

(advertentie)

Rating: 3.1/5 (425 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Mount Olympus wordt Mount Wüst
din 8 feb; Dan heb je het voor de Spelen nog over wie er de Koningin van deze Spelen gaat worden, Schouten of Schulting. Maar dan doet Wüst het bijna onmogelijke op de 1500m de afstand waarin ze de laatste twee jaar maar één wedstrijd heeft weten te winnen en wordt per direct KONINGIN ALLER SPELEN...

 

The Matrix OKT
zat 25 dec; Tweede kerstdag start het belangrijkste schaatstoernooi van dit jaar. Het Nederlands Olympisch Kwalificatie Toernooi zal bepalen welke 9 Nederlandse mannen en welke Nederlandse vrouwen ons land mogen vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen in februari 2022...